Для пасторів

Усе, що потрібне для життя та побожності, подала нам Його Божа сила пізнанням Того, Хто покликав нас славою та чеснотою. Через них даровані нам цінні та великі обітниці, щоб ними ви стали учасниками Божої Істоти, утікаючи від пожадливого світового тління. 2 Петра 1:3-4

Наша мета – допомогти пасторам у їхній щоденній турботі про душі, мати тверде переконання в тому, що Писання містить всі відповіді на людські проблеми. Ми віримо, що немає жодної психологічної проблеми чи діагнозу поза сферою впливу Писання і хочемо допомогти встановити зв’язок між проблемою та категоріями Писання. Христос – мудрість, яка стоїть за кожним біблійним принципом і сила, необхідна нам, щоб втілювати ці принципи в життя.

Зміни – це те, що люди у церкві мають переживати разом, це спільна мета. Те, що Христос здійснює в окремих людях, є частиною загальної картини спокути, в якій беруть участь усі люди за всіх часів. Це середовище – церква.

Шість основних проблем (Ед Уелч). Більшість людей визнають принаймні шість основних проблем:

  1. Злість
  2. Вина та жаль
  3. Сором
  4. Страждання, такі як втрата, насильство, хвороба
  5. Страх
  6. Сказати «так», коли ми маємо сказати «ні», це включатиме все, що визначається як залежність.

Гріх не входить до цього списку, тому що природнім чином не визнається всім людством. Хоча більшість людей готові визнати свої провини, та не всі вважають, що їхні проступки є проступками проти Бога.

Подивимося на список. Щоб розібратися, корінь цих проблем можна знайти в перших розділах Книги Буття (принаймні в їх формі, що зароджується), і їх можна простежувати через все Писання.

Наприклад, досвід сказати «так», коли ми маємо сказати «ні», є центральним моментом у гріхопадінні. Нам сказали уникати одного конкретного дерева, і якимось чином те, що було заборонено, стало смертельною принадою. Решта Писання навчає нас правильно визначати, що правильно і що неправильно, щоб за допомогою Христа ми могли діяти відповідно до цього зростаючого розрізнення.

Чи згодні ви, що ці шість пунктів є частиною повсякденного життя більшості людей? Якщо так, то вам захочеться дізнатися, як озброїти прихожан вашої церкви, щоб поєднати ці пункти зі Святим Письмом та Ісусом. З цим розумінням ваша церква може рухатися далі та бути корисною іншим.

Розуміючи цей зв’язок, чого ви могли б прагнути? Ось кілька ідей.

  • Кожен зможе зрозуміти, що ці шість пунктів справді є його особистою боротьбою.
  • Кожен знайде хоча б один уривок з кожної проблеми, який заохотить його до Святого Письма.
  • Водночас церква зможе відкрито обговорювати ці теми, намагатись просити допомоги та молитися один за одного.

Цікавою особливістю цих шести проблем є те, що вони є складовими частинами складнішої боротьби всього людства. Наприклад, депресія – це безумовно форма страждання. Часто вона має вплив на фізіологію, але депресивні люди – це люди, які також борються зі страхом, виною, гнівом та соромом, і все це може посилити переживання депресії.

Або розглянемо анорексію. Вина, сором, страх і навіть гнів — найчастіші будівельні блоки анорексії.

Що більше ви знаєте когось, то більше виявляєте, що наша боротьба більше схожа, ніж різна.